Over ons
Met in totaal zes vrijwilligers van Stichting Kleurmuziek zijn we volop bezig om kleurmuziek te ontwikkelen en te produceren. Hierbij vinden we het belangrijk én vanzelfsprekend dat mensen met een beperking en laaggeletterden ook gewoon zélf muziek kunnen maken.
Dit betekent voor ons ook: muziek toegankelijk maken voor mensen die wat langzamer en soms op een wat andere manier leren. Dát is onze missie.
Er is geen winstoogmerk, het materiaal wordt tegen kostprijs geleverd en er worden geen uren gerekend.
Onze groep maakt deel uit van de in januari 2022 in Zeeland opgerichte Stichting Kleurmuziek. Een écht Zeeuwse Stichting dus, maar voluit gericht op het gehele Nederlands taalgebied van Nederland, Belgie, Suriname en Zuid-Afrika. En Nederlandse Amerikanen in de VS.
De kleurmuziekmethode Multi-Kleur muzieksysteem bestaat al 38 jaar en is helemaal vanuit praktijkervaring ontstaan.
Eerst in keyboardlessen-kleurmuziek met privé leerlingen. Later bij de keyboardlessen van het orkest de Zeeuwse Muzikanten en daarna ook de keyboardlessen in de Zeeuwse Muziekschool van 2001 -2016.
Er is op deze manier ongelofelijk veel praktijkervaring opgedaan in hoe leerlingen kunnen leren spelen met behulp van kleurmuziek en audio, zonder dat zij noten hoeven te kunnen lezen.
Wat is onze achtergrond ?
René
Hij heeft 38 jaar ervaring als ontwikkelaar / eigenaar van de kleurmuziekmethode. Heeft muziek, pedagogiek, management en orthopedagiek gestudeerd. Aanvankelijk alleen en vanaf 2005 samen met een groep vrijwilligers heeft hij bij de kleurmuziek ook veel meer meespeel -audio ingespeeld.
Hij heeft functies vervuld als muziektherapeut, docent, pianist, artistiek leider/ arrangeur en dirigent van orkest de Zeeuwse Muzikanten. Daarnaast heeft hij vanaf 2001-2016 gewerkt als docent kleurmuziek in de Zeeuwse Muziekschool.
Hij is op 5-jarige leeftijd begonnen met les op de ukelele en bespeelt (elektronisch) orgel, piano, accordeon en drums. Hij heeft in verschillende bands op toetsen gespeeld. Muzikaal is hij een auditieve speler, speelt op z'n gehoor met weinig noten. Zijn sterke kant is improviseren en arrangeren.
Vanaf 1980 is hij werkzaam geweest voor Vijvervreugd / Arduin en 's Heerenloo. En heeft aan getalenteerde orkestleden zangles gegeven. Twee zangers daarvan heeft hij begeleid tot en met een optreden in Carré in Amsterdam. zie: het lied 'Voel wat ik voel' gezongen door Rob Penders en begeleidt door het Metropole Orkest of zie: Ramon Ralf met 'Geef mij nu je angst' Deze tijdens het spelprogramma Knoop in je zakdoek in 2010.
In 2010 heeft hij, samen met Eric Schulp, de website MuziekOokVoorJou.nl opgericht.
Zijn vrouw Adrie heeft in de 70- en 80er jaren gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en haar jongste zus had het syndroom van Down. Op die manier is er wel een verband met zijn uiteindelijke beroepskeuze.
Jetty heeft als co-docent en docent keyboard kleurmuziek (mee) gewerkt in de Zeeuwse Muziekschool. Zij is in 2016 gecertificeerd om als docent met onze kleurmethode te werken.
Jetty heeft daarnaast 20 jaar ervaring als pianist van het orkest de Zeeuwse Muzikanten in Arduin en als docent ritme / kleurmuziek. Zij is 2 jaar interim-dirigent geweest van het orkest en werkt als docent keyboard kleurmuziek voor orkest Phila Musica.
Orkest Phila Musica is hetzelfde orkest dat is overgenomen door stichting Philadephia,
Zij is op 5 jarige leeftijd begonnen met blokfluit spelen en op 6 jarige leeftijd met orgel. Een van haar sterke kanten is dat zij veel bladmuziek met reguliere noten van blad kan spelen.Zij zingt mee in de backingvocals van Band '21.
Annemarie kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Haar ouders leerden elkaar kennen op een koor en ze heeft haar hele leven in allerlei koren gezongen. Op de lagere school kon ze deelnemen aan de muziekschool en leerde daar noten lezen. Na haar onderwijs carrière, kwam ze terecht in de gehandicapten zorg. Niet zo verwonderlijk want ze had een broer met het syndroom van Down. Via het dagverblijf voor ouderen en Stichting Arduin maakte ze kennis met orkest de Zeeuwse Muzikanten. Toen er vrijwilligers werden gezocht om de kleurmuziek uit te werken, heeft zij zich aan gemeld. Nu bewerkt en controleert zij regelmatig en met veel plezier de kleurmuziek.
Hans heeft al vanaf de jaren '80 iets bijzonders met muziek en met computers. Hij speelt wat keyboard, maar is meer geïnteresseerd in de technische kant en dat kan gaan van het aansluiten en regelen van het geluid tot aan het repareren van een kapot keyboard of ander elektronisch instrument. Computers bouwt hij zelf en hij kan programmeren in meerdere programmeertalen. Sinds 1991 heeft hij programma's ontwikkeld om kleurmuziek op de computer te kunnen maken. Allereerst voor de Atari 1040 ST en later voor een Atari Falcon. Later heeft hij het programma omgezet, zodat er nu kleurmuziek gemaakt kan worden op Windows, Mac en Linux computers. Hans heeft in de tijd van 1991 tot nu een enorme drive laten zien om de technische kant van het kleurmuziekprogramma steeds verder te ontwikkelen en het programma steeds aan te passen aan wat er in de praktijk nodig is. Zonder zijn technische inbreng geen kleurmuziekprogramma. Hans is de zwager van René en broer van Adrie.
Anton heeft eind 2021 aangeboden om een website voor onze Stichting Kleurmuziek te willen bouwen. En dat is een groot geschenk.
Zijn enige voorwaarde is dat onze organisatie niet-commercieel is. En dat klopt; onze Stichting Kleurmuziek heeft geen winstoogmerk. Anton houdt zich -naast zijn eigen werk- graag bezig met het maken van niet-commerciële websites. Hierbij gebruikt hij het systeem (Joomla) waarmee wij als Stichting ook zelf heel gemakkelijk de inhoud van onze website kunnnen bijhouden. Anton heeft grote ervaring en veel geduld bij het maken van allerlei websites. Waarschijnlijk heeft hij vorig jaar niet geweten hoeveel werk het is om onze website met de zeer uitgebreide webshop met nu al meer dan 2000 nummers kleurmuziek te maken. Nog los van de -uiteraard terechte en soms gedetailleerde - wensen van René :-) Het is geweldig dat hij zich ook wil inzetten om de website verder te ontwikkelen. Hij heeft uiteraard ook een eigen website. Zie: https://anton-zeeland.nl/
Monique is een (bijna professionele) amateur fotografe die al meer dan 20 jaar de mooiste momenten van kleurmuziek en het orkest op beeld heeft vastgelegd. De meeste foto's op onze website zijn van haar hand. Zij heeft in meerdere tentoonstellingen haar eigen werk en beelden laten zien, maar blijft zich ook verder ontwikkelen. Zij studeert nu fotokunst aan de kunstacademie in Sint Niklaas.
Na haar vakantie reizen naar - de meest niet voor de hand liggende landen als bijvoorbeeld Libië, Mali, Tadzjikistan- komt zij altijd terug met foto's die uniek zijn en fotografisch verbazen. Monique heeft o.a. gewerkt in de zorg voor mensen met een beperking en werkt nu voor mensen met Korsakov. Zij heeft een zus die als keyboard-kleurmuziek muzikante lange tijd heeft meegespeeld in het orkest de Zeeuwse Muzikanten.
Monique vervult in onze stichting de bestuursfunctie van penningmeester.
Ontwikkeling & productie
kleurmuziek | René Koelemaij |
Software ontwikkeling | Hans Eland |
Tekst en muzikale controle | Jetty Brakman |
Tekst en muzikale controle | Annemarie Pluijmers |
Websitebouw, beheer & IT | Anton Raaijmakers |
Website ontwerp & invoer kleurmuziek, audio, plaatjes & tekst | René Koelemaij |
bestuur Stichting Kleurmuziek
René Koelemaij | voorzitter |
Jetty Brakman | secretaris |
Monique Vos | penningmeester |
Dromen...
Wat zou het geweldig zijn als heel veel goede Nederlandse en Belgische muzikanten en muziekuitgeverijen het met hun toestemming mogelijk maken dat mensen met een beperking en laaggeletterden óók hun muziek kunnen spelen. Onder andere de Zeeuwse band BLØF, Claudia de Breij, Herman van Veen, Clouseau, en uitgevers als KokBoekencentrum werken al mee door kosteloos hun toestemming te verlenen, zodat ook hun muziek op kleurmuziek verspreid mag worden.